Miksi Ikean laatu on huonotunut ja tv:n katselu kallistunut?
Ikea
Olen ollut Ikean asiakas jo viime vuosituhannelta. Valitettava huomioni on ollut, että Ikean laatu huononee ja samalla hinta nousee inflaatiota nopeammin. Onko Ingvar Feodor Kampradin perheen lapset tulleet ahneeksi? Vai onko vain yrityksen laaduntarkkailu pettänyt.
Maksulliset kaapelikanavat
Maksullisilla kaapelikanavilla tai nykyisin enemmänkin nettikanavilla on tapahtunut osittain sama ilmiö kuin em. Ikealla. Disney+ on nostanut hintaa neljässä vuodessa 83,2%! Tavaraa on tullut lisää, mutta samalla laatu luistaa. Muutama laadukkaasti toteutettu sarja vuodessa ja niissäkin alle 10 jaksoa tuotantokaudella! Olen luonnollisesti irtisanonut palvelun, koska viime vuodestakin nousu on täysin kohtuuton 23%! Netflix on tähän asti pitänyt hinnan samana kuin vuosi sitten. Max on näistä kaikkein kallein, mutta heilläkin hintataso on, käsittääkseni, pysynyt aika lailla samoissa. Tietääkseni muutama mainos on lipunut ohjelmiin halvimmalla hinnalla.
Yle-vero
Miksi Yleisradiovero eli yleisemmin Yle-vero? Miksi ylipäätään peritään erillistä veroa 2,5% ansio- ja pääomatuloista? Oliko tämä älynväläys aikanaan Kataisen hallituksen vedätys ettei muka tuloveroa korotettaisi? Tulovero se on kuitenkin, koska se kohdistuu tulonsaajiin riippumatta käyttikö palvelua vai ei.
Orpon hallituksen tavoitteena on leikata Yleisradion budjettia. Käsittääkseni Yleisradio on kattanut Yleverolla yli 98% menoistaan ja loput noin 2% on tullut esitysoikeuksien myynnistä. Valtion budjetista ei siis senttiäkään. En ole kuitenkaan huomannut että Yle-vero olisi laskemassa. Ilmeisesti tällä ei-ansiotuloverolla paikataan valtionkassaa, vaikka se on korvamerkattu Yleisradiolle.
Ajatuksia
Yleisesti yhteiskunnassa on havaittavissa minä minä -ajattelutavan lisääntyminen. Johtuuko se siitä, että yhä useampi viettää yksin aikaa kotona mahdollisesti ruutuviihteen parissa tai seuraa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa yksilön korostamista. Politiikka on aina ollut valehtelua oman aseman parantamiseksi ja poliitikot enemmän tai vähemmän ”me myself and only i” eli äänestäjistä välitetään vain ja ainoastaan äänestyspäivän iltaan asti.
Mutta miksi yritykset ovat alkaneet hakemaan maksimitulosta kuluttajien ja työntekijöiden eduista välittämättä. Ennen vanhaan kuluttaja oli kuningas ja työtekijää arvostettiin yritysten tuottojen tekijäksi. Nykysuuntauksen mukaan tuotteen ja palvelun arvonlisä tulee pääomittamisesta. Ei muuten tule vaan jalostuksesta johon liittyy aina tekijä.
Aiemmin kuluttajakin oli ihminen. Nykyään oletetaan, että kuluttaja on aivoton, ameebamainen eliö ilman omaa kontrollia. Eduskunnassa lain laatijat luulevat olevansa jotenkin erityisiä vaikka peruslain mukaankin edustavat kansaa. Päätellen nykymenosta, niin Arkadianmäellä äly ja viisauskin edustavat nippa nappa keskimääräistä kansalaista.